Китай въвежда проверки на подобните на ChatGPT услуги

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

15:00 | 13 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Става дума за Китай. Сигурно затова въпросът е дали се очакваше това и какъв удар е за амбициите за техен изкуствен интелект?

По първата част от въпроса. Дали се очакваше? Бихте могли да очаквате при регулаторна среда за технологичния сектор от последните 3г. Действията срещу Alibaba и останалите. 

Приоритетът в националната сигурност и сигурността на данните, показваха, че ще има опит на регулаторите в Китай да изпреварят новия тренд, който се очаква да се развие буйно и да промени обществото и света на технологиите.

Проектът за правилата излязоха на сайта на администрация по киберсигурност на Китай, големият регулатор CAS. Много могъща организация за надзор в технологичния сегмент. И особено икономиката на платформите.

Според тях доставчиците на изкуствен интелект трябва да се погрижат съдържанието да е точно и да спазва законите за интелектуална собственост като нито дискриминира, нито заплашва сигурността. Освен това ясно трябва да обозначава съдържанието, което е генерирано от изкуствения интелект.

Развитието на генеративния изкуствен интелект от ноември експлодира. Тогава излезе ChatGPT и подпали цялата индустрия. В Китай има много амбициозни играчи: Baidu, Alibaba, SenseTime и NetEase – те всички искат да създадат окончателното ново поколение платформи с изкуствен интелект в Китай. За най-големия интернет пазар на света.

Хората, с които говорихме не очакват непременно чуждестранните играчи да бъдат приети в Китай. Също както Google, Facebook и останалите чуждестранни услуги от САЩ нямат право да работят в Китай. Но би трябвало да се запитаме, като имаме предвид повода на въпроса ти, Шери, дали ще искат да работят в сравнително ограничена среда на контролиран интернет.

Преди да разгледаме тези услуги на Alibaba и останалите, има три големи въпроса пред операторите им в Китай в светлината на новите проектоправила, които излязоха.

Как да се подкрепи ръста на изкуствения интелект в Китай? И как да се ограничава съдържанието? Това е големият въпрос. Въпросът, който от 2-3 години се опитва да реши Alibaba от началото на регулаторния натиск.

Как може да се направи без модерни чипове, особено за обучението. Заради експортния контрол от САЩ.

И как да се позволи на тези компании да се развиват без да направят монополи? Очевидно Alibaba трябва да се съобрази с това.

Кажете ни повече за услугите, които Alibaba и SenseTime представиха. Какъв пробив правят?

Не мисля, че правят още някакъв пробив. Те все още изграждат платформите, обучението, алгоритмите и данните за услугата. Не са преобразяващи като ChatGPT например. Но това са стъпки към това, което се очаква да стане двуполюсна индустрия на регенативен изкуствен интелект в света.

На Запад и в Китай.

BABA представи нов модел изкуствен интелект в своите смарт спикъри, подобни на Echo на Amazon, Tmall Genie. SenseTime показа нови услугите с изкуствен интелект SenseNova и SenseChat. Има още много да се открива и да се работи в тази бързо променяща се индустрия не само в Китай, но и по света.