BNP Paribas и Soc Gen заплашени с глоба

Кристин Бърк, Bloomberg

13:10 | 29 март 2023
Обновен: 13:29 | 29 март 2023
Преводач: Мария Попова

Френски банки, включително BNP Paribas и Soc Gen са заплашени от колективна глоба от над 1,1 милиарда долара като част от разследване на данъчни измами и пране на пари. Това става след обиските през декември свързани със спорна стратегия по изплащането на дивиденти, когато акционери са прехвърляли свои акции на чуждестранни инвеститори за кратък период, за да избегнат данък върху тези дивиденти. HSBC, Natixis и Exane на BNP също са разследвани.

Източници на Bloomberg твърдят, че Джейми Даймън ще даде показания относно решението на управляваната от него банка да запази като клиент покойния сексуален престъпник Джефри Епстийн. Все още не е определена дата за даване на показанията, но съдия е разпоредил всички показания да бъдат събрани до края на май. Адвокатите на JP Morgan няколко пъти успяват да оспорят необходимостта от показания на Даймън като твърдят, че той не е свързан с решенията за сметките на Епстийн.

Goldman Sachs направи размествания в ръководните позиции на най-важния си бизнес на капиталовия пазар. Това става след голямата промяна през октомври, която обедини инвестиционното банкиране и борсовата търговия. Вътрешен меморандум обявява, че Майкъл Марш става ръководител на финансовата група за Европа, Близкия изток и Африка. Трима от партньорите в инвестиционната банка на Goldman напускат компанията заради срив в сключените сделки.

Bloomberg научи, че съветникът по националната сигурност в Белият дом, Джейк Съливан, е разговарял в петък с водещия китайски дипломат, Ван Ий заради нарастващото напрежение. Разговорът е проведен дни преди тайванският президент Цай Ин-уън да осъществи планираното си спиране в САЩ. Вашингтон продължава да се опитва да уговори телефонен разговор между президента Байдън и колегата му Си Дзинпин, но се очаква той да се осъществи след завръщането на Цай.