Nvidia: Моделът на генеративният AI се удвоява на всеки 2-3 месеца

Майкъл Кийгън, главен технологичен директор, Nvidia

15:00 | 28 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Благодаря, че приехте поканата да дойдете в европейската централа на Bloomberg в Лондон. Да започнем с въпроса за търсенето за генеративен изкуствен интелект. Колко са далеч търсенето на продукти и услуги за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT и предлагането на чипове на Nvidia, на центрове за данни и услуги, на софтуер?

Хубавото е, че търсенето на ChatGPT расте главоломно. Потребителите стигнаха 1 млн само за 5 дни. TikTok събра 2 млн потребители за 2 месеца и половина, а за това време ChatGPT събра 100 млн.

Така че търсенето определено е налице. Nvidia обяви миналата седмица, че основахме Фондация за изкуствен интелект заедно с големите доставчици на облачни услуги като Google, Microsoft и Oracle, както и други.

Има платформа, на която хората могат да потърсят изкуствен интелект и да го използват за своите задачи и цели. Това е огромна промяна в начина, по който изкуственият интелект се развива, използва и доставя за демократизацията си.

Какви са очакванията ви като мащаб на този пазар в следващите 12 до 24 месеца?

Не съм експерт по пазарите. Ако гледам последните няколко години обаче, мащабът на този модел – генеративен изкуствен интелект, той се удвоява на всеки два-три месеца. Това води търсенето на  компютърна мощност, място за съхранение и услуги, както и за софтуер.

Ние чакаме тази революция в предлагането на платформата, която може да поеме тези обеми работа и да предоставя услуги като ChatGPT.