Южна Корея търси в интернет, за да настигне SpaceX

Стивън Енгъл

15:30 | 17 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Южна Корея има големи амбиции за космическата си програма, която се нуждае от голямо доверие и вяра, за да стартира.

Договори между авторитетни космически сили като САЩ, Русия и Франция забраняват някои технологични трансфери към клуба на ентусиастите като Южна Корея. Така малкият й екип пионери-ракетни учени да търси идеи в глобалната мрежа.

"Търсим в интернет и правим сравнения между подходящи ракети-носители", казва Ю Дже-Сук, Институт за аерокосмически изследвания на Южна Корея, KARI. "Вниманието ни привлече двигателят Merlin от Falcon на SpaceX. Разработихме го като гледахме изображенията и го използвахме като модел за дизайна на ракетата Nuri. Това е горивния резервоар".

Това е истинска многостепенна ракета Nuri 3. Не е модел. Bloomberg News получи ексклузивен и безпрецедентен достъп до целия космически център, където бяха изстреляни първите две ракети Nuri, включително и където миналата година направиха първия успешен тест.

"Сърцето ми биеше по-бързо като я изстреляхме за пръв път", казва Ю Дже-Сук. "Молехме се".

Следващият старт вероятно още през май тази година ще изведе търговски спътник в орбита. С тези вдъхновени от SpaceX, но направени на място двигатели с милиони тонове тяга.

"Опитваме се да изградим компания като SpaceX", казва Пак Чан-Су, Институт за аерокосмически изследвания на Южна Корея, KARI.

Това е модел, който съчетава ефективността откъм разходи на компанията на Мъск с необикновените умения на Южна Корея в напредналите чипове.

В момента един старт на Nuri струва около 80 млн щатски долара. За сравнение 67 млн струва по-големия и мощен Falcon 9.

До голяма степен затова по-късно през годината държавната KARI /кари/ ще прехвърли търговските стартове към частна компания. Производителят на ракетни двигатели Hanwha Aerospace.

"Искаме да видим дали Nahwha ще направи новите ракети печеливши, което е много трудна задача", казва Пак Чан-Су, Институт за аерокосмически изследвания на Южна Корея, KARI.

Но Илон Мъск остави съвсем малко място за други компании.

Това е главният космически център на Южна Корея. Това е стартовата площадка на последните две ракети Muri. И на следващата, която ще излети по-късно през 2023г. Площадката обаче ще бъде разширена, защото имат по-големи амбиции за по-далечни дестинации. Включително до Луната и отвъд.

По-специално участие във водения от NASA проект Артемида за връщане на хора и товари на Луната.

Националната сигурност също ще бъде водещ фактор в момент, когато Северна Корея подобрява своите ракетни възможности. И когато санкциите за Русия означават един доставчик на ракети-носители по-малко за Южна Корея.

"Важно е да намерим икономически евтини ракети-носители. Но е много важно за страната да може да извежда сателити и подобни в космоса, когато поиска", казва О-Так-Сон, зам.-министър по научните изследвания на Южна Корея.

За да влезе в преди ексклузивния, но сега все по-претъпкан глобален космически клуб, Южна Корея може да копира още едно американско постижение.

Космическият център Кенеди.

За да трансформира тези тихи острови на юг в център на аерокосмическата индустрия.

Стивън Енгъл, Bloomberg News, космически център Наро, Гохонг, Южна Корея.