Adidas се чуди какво да прави със серията Yeezy за $1.3 млрд

Оливър Крук, Bloomberg

12:08 | 9 март 2023
Преводач: Мария Попова

Adidas намалиха предлагания дивидент след като отчете по-голяма от очакваната оперативна загуба. Това е първата годишна загуба за германския производител от повече от 30 години насам и стана факт, след като компанията беше принудена да се откаже от много изгодната продуктова линия Yeezy. Оливър Крук е в Берлин и следи тази новина. Какво показаха цифрите?

Предварителните цифри бяха обявени още през февруари и годишните показатели остават почти непроменени: 6% ръст в приходите или 22,5 милиарда евро, същото е и при оперативната печалба.

Разочарованието дойде с дивидентите, но и с разбивката на приходите, откъде идват тези приходи. Двуцифрен ръст в Латинска Америка – 44%, Северна Америка, друг двигател на растежа – 12%, ЕМЕА – въпреки трудностите има ръст с 9%.

Споменати бяха и проблемите с Русия и спрените инвестиции там, а за тях това беше голям пазар, на който непрекъснато побеждаваха Nike. Азиатския регион има ръст от едва 4%, а приходите в Китай са намалели с 36% през миналата година. Това се дължи на политиката на нулев ковид, но и на бойкота и на местни конкуренти. Прогнозата за 2023 е доста мрачна.

Те очакват спад в приходите около 9% за годината заради геополитическото напрежение и макроикономическото напрежение, рискът от рецесия в Съединените щати и Европа.

Остава и въпроса със стоките от серията Yeezy. Те имат кецове на стойност 1,3 милиарда долара на склад и не знаят какво да правят с тях. Нямаме никаква информация по въпроса.

Колко голям е този проблем за Adidas? Какво се говори?

Анализатори казват, че това възлиза на половината им печалба или 1,3 милиарда долара от продажбите им миналата година и ако видите оперативната печалба, то става дума за загуба от 500 милиона евро. Това не е прецизно счетоводство, но печалбата им за миналата година е 670 милиона евро, тоест загуба от почти 70%. Това ни показва колко големи са пораженията за баланса през предстоящата година.

Между другото, пуснах търсене в eBay и на пазара за повторна употреба на Yeezy – там има над 40 хиляди обяви. Най-скъпите обяви са за 25 хиляди долара и се продават в момента.