Попътен вятър за яхтената индустрия

Грег Танър, Bloomberg

22:30 | 7 март 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Голяма част от света може да се занимава с неимоверно високата инфлация, прекомерно високи сметки за енергия и криза на жизнения стандарт. Но за супер луксозната яхтeна индустрия бизнесът е в разцвет и Международното изложение за яхти в Дубай никога не е било по-натоварено.

Доклад на Grand View Reseach казва, че световните продажби на яхти ще нараснат от 9,4 млрд. долара през тази година до близо 14 млрд. долара до 2030 г.

Регионът на Близкия изток и Северна Африка вече е дом на 12% от световните супер-яхти, а Дубай е в топ 10 на световните морски центрове.

И така, каква е причината за това търсене и кой купува?

"Има нови участници на пазара и нов тип купувачи. Някои от технологичната индустрия и от криптовалутите, но не можете да разчитате на това за непрекъснат пазарен растеж. По-скоро е въпрос на индивидуална ултрависока нетна стойност, след като навлезете в сферата на суперяхтите и мегаяхтите", каза Абеер Алшаали, заместник управляващ директор на Gulf Craft.

В центъра на вниманието са и руските пари. ОАЕ са една от малкото страни, която не се присъедини към западните санкции срещу Москва. В резултат руският капитал се влива в страната. Неспокойните води на геополитическото напрежение и икономическата несигурност, в които се движи голяма част от света, се на милиони мили от спокойствието на дубайското пристанище и яхтената индустрия, която си проправя път към рекордни приходи.