Сигурност и конкуренция налагат да има Закон за чиповете

Рене Джеймс, бивш президент на Intel

13:52 | 7 март 2023
Преводач: Мария Попова

Ето и базовият въпрос: казват, че се нуждаем от закона за чиповете и науката, за да върнем производството на полупроводници в страната. Ако идеята да се произвеждат полупроводници е добра, защо ни е правителството, защо пазарът сам не се погрижи за това?

Страхотен въпрос. Като цяло, историята на производството на полупроводници показва, че то е много печелившо и няма нужда от помощ. Но през последните 10 години това производство, не само базовото производство, а и снабдителната верига, се изместиха в други региони на света, където разходите за строителство и експлоатация са по-ниски.

Казват, че това е въпрос не само на конкурентност, но и на национална сигурност. Според вас кое има превес или и двете са равнопоставени?

Смятам, че е съчетание от двете.  Не знам дали са равнопоставени, но опасенията около националната сигурност са и геополитически. От гледна точка на достъпност на снабдителната верига, по време на пандемията определено осъзнахме, че географското разпределение на доставките може да е от помощ.

Ние се нуждаем от това, нуждаем се от по-голямо разнообразие на снабдителната верига. Така че, това е отвъд един единствен проблем. По време на ковид настъпи перфектната буря от недостиг и други проблеми. От дискусията около тях се зароди проекта за закон за чиповете. Вълнувам се от възможността наистина да се работи по придвижването към една по-балансирана екосистема.

Каква е целта? Споменахте балансирана екосистема. Дали целта е самодостатъчност на Съединените щати, да произвеждаме всичко, от което се нуждаем? Възможно ли е въобще да се направи? Каква трябва да е целта ни?

Целта ни трябва да е да разполагаме с по-голямата част от пълната снабдителна верига за полупроводници, не само като начин на производство, но също и сглобяване, памет не само в Съединените щати. Честно казано, не съм привърженик на протекционизма, но съм „за“ по-широка дистрибуция и по-добър достъп за компаниите. Могат ли Съединените щати да произвеждат всичко? Intel го правеше в продължение на десетилетия. В екосистемата има нужда от други компании свързани с начина на производство, за да се създаде продукта.

Моята компания Ampere Computing произвежда полупроводници за високо натоварване, които са ефикасни мощности за сървъри, управляващи вашия облак и интернет. Ето как изглеждат.

Искам да добиете представа как изглеждат полупроводниците. Един такъв чип има 128 ядра и около 55 милиарда транзистора – трудно е да си представите колко сложно е да се произведе един такъв чип.

Снабдителната верига за него е също толкова сложна. Това е начинът на производство, за който често говорим и с който са ни познати Intel и TSMC, като този чип произведен от TSMC, но реално сглобен от американската компания, която обаче работи в Азия.

Необходимо е една по-голяма част от тази снабдителна верига да се премести в САЩ. В голямата си част от първата фаза от закона за чиповете трябва да предвиди това, което ние наричаме „стимулиране“ на инвестициите в САЩ.