Kirkland открива оптимизъм за M&A през 2023

Даниел Улф, партньор в Kirkland & Elis

12:48 | 3 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Януари е доста мрачен и цифрите не изглеждат добре. Какво ни говори това за пазара на M&A през годината?

Това, което стана през втората половина на 2022г. продължава и през 2023г.

Ако разгледаме какво се случва при внезапно пропадане, това са редица външни фактори, които допринасят за силния разрив в оценката на купувачи и продавачи.

За да сключите сделка, трябва да имате купувачи и продавачи, които искат да направят транзакция на определена цена. А когато тези фактори изведнъж се намесят, става много по-трудно за купувачите и продавачите да намерят цената, която ги устройва.

Инфлация, лихви, Украйна, рецесионна заплаха – всички тези фактори се намесват във въпроса за намиране на договорната цена.

Но остават фактори, които действат и днес.

Абсолютно. Вижте, може да сключите сделка и в трудни пазари. Важното е тези фактори да се съчетаят така, че двете страни да не останат много далеч една от друга.

С настъпването на 2023г. има основание за оптимизъм и за покупки, и за продажби. Може да открием това движение при оценките.

Например при продажбите, повечето компании ще паднат от годишния си връх до края на първото тримесечие на фона на този внезапен спад на фондовия пазар. Дали това ще има правно значение? Определено има възпиращ ефект за продавача и мнението на неговия борд за оценките.

Не бих го нарекъл капитулация.

Но при продажбите вероятно ще има известна степен на приемане.

При покупките смятам, че купувачите са готови да платят високи премии. Защото миналата година това бе условието за приключване на сделка.

Вижте цифрите. Премиите бяха на исторически връх при сключените сделки.

Мисля, че купувачите отстъпват леко и си казват, че компанията им харесва на цената от миналата година и биха помислили за пазарна премия. Въпреки че акциите сега са наполовина по-евтини, бих могъл да платя висока премия, за да сключа добра сделка в сравнение с това, което щях да платя миналата година. А активите не са чак толкова по-различни.