Trip.com: Партньорите ни компенсират с роботи недостига на работна ръка

Джейн Сун, главен изпълнителен директор на Trip.com Group

14:00 | 1 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Голяма радост се долавя от отварянето на Китай и ефекта му върху туризма. Кога, според Вас, туризмът ще се върне към нивата си отпреди ковид?

При вътрешните пътувания вече има много силно възстановяване. Обемът надхвърля нивото на 2019 г. Все още работим с нашите глобални партньори по трансграничните връзки, като например глобалните авиокомпании и международните летища, за да се уверим, че капацитетът им ще се върне на нивото от 2019 г.

Значи е въпрос на капацитет. Има ли индикации кога този капацитет ще бъде възстановен, защото дори държавите, които са отворили имат проблем с капацитета?

Да. Току-що имахме среща сутринта с глобални партньори. Много от тях подготвят внедряване на автономни роботи, за да помогнат липсата на работна ръка на някои места. Надяваме се, че през първото полугодие всички партньори ще имат ускорение, за да увеличат капацитета си.  Надяваме се, че до втората половина на годината нивата се ще нормализират.

Как оценявате ангажираността на китайското правителство да отвори страната, научихме, че Китай наистина е отворен?

Много се радваме, защото през изминалите три години поради ковид малко хора можеха да пътуват по света. Сега нашето правителство много иска и работи по отварянето на границите. С удоволствие искаме да поканим чуждестранните ни приятели да се върнат и да посетят Китай.

Да се спрем на сумата, която китайците бяха готови да похарчат преди ковид - те харчеха около 280 милиарда долара годишно. Кога отново ще може да се достигне това ниво и какво е то в момента?

Да, където и да отидем, през лятото преди отварянето, всяка страна, която посетих хората винаги ме питаха кога ще дойдат китайските туристи? Светът е готов да ги посрещне. И поради нарастващото търсене тази година, покупателната способност ще бъде много силна. Така че всички страни, които могат научно да управляват нарастващото търсене ще извлекат икономически ползи.