Аржентинските банки нямат повече място

Лусия Хе, Каролина Милан, Bloomberg

11:00 | 28 януари 2023
Преводач: Мария Попова

 

Заради инфлацията, която е близо 100%, аржентинското песо се обезценява толкова бързо, че банките изграждат повече трезори, за да съхраняват банкноти.

Банкнотата от хиляда песо, която е с най-голяма деноминация в Аржентина, струва по-малко от 3 щатски долара. Когато банкнотата беше пусната за първи път през 2017, тя се оценяваше на почти 52 долара.

При икономика, която се движи основно от парите в брой, това означава, че аржентинците трябва да теглят купища песо от автоматите, за да плащат за ежедневните си разходи като наем, храна и сметки за комунални услуги.

Междувременно, туристите, които разполагат с долари предпочитат да обменят пари на черния пазар и да се възползват от по-изгодния паралелен курс. За банките, които трябва да транспортират парите до своите клонове и банкомати това също носи уникални предизвикателства свързани с мястото.

Реакцията на банки като Banco Galicia или клоновете на испанската Banco Santnder е да разширят капацитета си за съхранение на банкноти. Banco Galicia, например, увеличи хранилищата си от две през 2019 на десет през 2022 и възнамерява да открие още две тази година, което ще ѝ позволи да увеличи капацитета си с 30%.

След като президентът Алберто Фернандес встъпи в длъжност през декември 2019, по данни на централната банка паричното предлагане в Аржентина е скочило четири пъти до 3,8 трилиона песо от 895 милиарда песо. Има няколко причини централната банка да започне да печата пари с по-висока деноминация, за да се справи с проблема, но досега институцията отказва да го направи. Вместо това, от банката заявиха пред Bloomberg, че се фокусират над популяризирането на преминаването от разплащания в брой към дигитални разплащания. Те посочват, че 98% от пълнолетните аржентинци имат банкова сметка.