Принц Ал-Сауд: Определянето на червени линии не е полезно

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, министър на външните работи на Саудитска Арабия

17:30 | 24 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Въпросът е каква е червената линия за вас? Казахте, „Манъс, не е задължително да има прозорец за деескалация точно сега“. Рискът е от ескалация. Светът ще иска да знае какво е отвъд червената линия.
 

Сигурен съм, че определянето на червени линии не е полезно. Ясно заявихме в нашето гласуване в ООН и на други форуми, че отхвърляме използването на сила за промяна на граници. Знаете, че суверенитетът на държавите трябва да бъде зачитан. Но навлизането в червени линии и какво е приемливо, няма да бъде полезно в намирането на начин за прекратяване на конфликта.  

Смятате ли, че тази ваша роля на посредник, както казахте, е добре подкрепена от НАТО? Смятате ли, че имате пълна подкрепа от фланга на съюзниците от НАТО, за да изпълнявате тази роля?

Всеки има своя позиция. Не мога да говоря от името на НАТО. Но това, което мога да кажа е, че винаги, когато разговарям с колега външен министър, всички са съгласни, че в крайна сметка конфликтът ще бъде приключен само на масата за преговори. 

Нека се върнем към китайско-саудитските отношения. Те са феноменални. Посетихте Пекин с делегация от цялото кралство и с други съседи. Въпросът, който ми минава през ума е колко още ще продължи да се развива тази връзка? И същата фраза. Дали това е безгранична връзка, която започвате с Китай?

Китай е втората по големина икономика в света и нашият най-голям търговски партньор. Ккитайската икономика продължава да расте. Това само по себе си отговаря на въпроса. Нашата икономика, на кралството бе най-бързо развиващата се икономика миналата година. Тя беше една от най-бързо развиващите се икономики тази година. Това означава, че със сигурност има място за растеж в отношенията ни с Китай.

Китай остава важен търговски партньор. Ще продължим да работим за укрепване на отношенията по начин, който е от полза и за двете страни, но и отвъд това също.