Qualcomm са оптимисти за края на годината

Кристиано Амон, директор на Qualcomm

07:25 | 20 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Споменахте смущенията във веригите на доставка, което е отчасти причината да забелязвате засилването на различни отношения, как фирми от всякакви нива ви търсят. Колко далеч стигнахме в решаването на някои от тези проблеми? Защото имаше недостиг и увеличаване на производството, а сега има огромни запаси, пренасищане, спад на продажбите и прогнозите за печалба.

По първия въпрос. Повечето недостиг по веригите на доставка приключи. Знам, че не важи за всички компании за чипове, но при нас вече няма недостиг при никой от нашите продукти.

Това е в резултат на инвестициите, направени от нас, от доставчиците ни в последните 2г. Това е добра новина.

Очаквам инвестициите в чипове да продължат без оглед на макроикономическите фактори и краткосрочните перспективи. Защото знаем, че търсенето на чипове в света ще се удвои в следващото десетилетие.

Втората част от въпроса е за ситуацията със запасите. Ето какво стана. Всеки път, щом се появи недостиг, а индустрията на чиповете има такива цикли, виждали сме ги и преди, та при такъв недостиг, компаниите трупат запаси.

Докато започне понижение, компаниите ги намаляват.

Това е цикъл от индустрията. Виждаме го на всички пазари – при телефоните, персоналните компютри, при колите. Това ще се нормализира след няколко тримесечия.

Значи ще минат няколко тримесечия, преди да се нормализират нещата. А как изглежда тази нормалност? Няма да се върнем към пандемичните нива, нали?

Това е въпросът, който всички си задаваме. Ще махнем някои от изкуствените фактори върху търсенето като инвентарите и локдауна в Китай. И след това ще останат макроикономическите.

Но след като започнем да откриваме признаци на инфлацията, компаниите взеха да инвестират особено в технологии, защото инвестирате там за ръст и намаляване на разходите.

Аз съм по-голям оптимист от мнозина други за края на годината.