Deutsche Bank: Търговските площи в Ню Йорк са заети на 92% от последния пик

Кристиана Райли, директор на Deutsche Bank Americas

15:00 | 18 януари 2023
Обновен: 16:33 | 18 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Значи има промяна в начина, по който Deutsche Bank гледа на бизнеса ли? Ще работите ли повече в САЩ, отколкото в Европа, щом там ще има по-силно възстановяване?

Нашата стратегия е да останем силни глобално. Наричаме себе си глобалната банка на домакинствата. Това означава, че трябва да можем да сме на разположение да обслужваме клиентите си и да имаме капитала да работим за тях на пазарите по света.

Затова следим тези различни перспективи и искаме да сме там и да помагаме на клиентите си и техните инвестиционни приоритети – както в Европа, САЩ и по целия свят.

Разглеждаме някои балони, които се появиха според Боб Принс от Bridgewater. Чудя се за имотите. Не бих ги нарекла балон, но забелязваме известно отслабване. Някои от гостите ни като Кен Рогоф говорят за вероятност от 10% спад в имотния сектор по света. Как това ще се отрази на глобалната финансова система при положение, че толкова много големи компании и институции силно инвестираха на имотния пазар?

Не мога да го потвърдя от американска гледна точка заради силата на бизнеса с търговски имоти в САЩ. Ние силно следим този сектор. Определено като голям работодател във финансовите услуги в Ню Йорк ние се борихме дълго и упорито за собствения си отпечатък в имотния сектор там.

Горда съм, че пак имаме 5000 служители в офиса в Ню Йорк. Това е показателно за това, което виждаме в икономиката на града.

Икономиката на Ню Йорк е на 97% от нивото на заетост отпреди пандемията. Така че се завърна и е силна и мощна на местно ниво. От гледна точка на заетостта на търговските и офис имотите в Ню Йорк, миналата година новите наеми бяха на 92% от пиковите нива в последния цикъл. Така че някак си всички твърдения, че това може да предизвика големи дислокации в оценките на пазара на търговски площи, не ги подкрепяме.