Председателят на Еврогрупата за устойчивостта на еврозоната, част 1

Паскал Донаху, председател на Еврогрупата

18:33 | 17 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Нова година е и сякаш може да има ново настроение. Goldman Sachs се отказа от прогнозата си за рецесия в еврозоната.  Също и Deutsche Bank, която казва, че данните изглеждат по-добре от първоначалните прогнози и цените на газта са се понижили значително. Простият въпрос към Вас днес е дали най-лошото вече е отминало?

Това просто подкрепя онова, което Еврогрупата казваше през повечето от изминалата година, а именно да не подценяваме устойчивостта на еврото и еврозоната в момент на такава икономическа криза.

През 2022 г. растежът на еврозоната е по-добър от очакваното, а нивата на трудовата заетост са много по-добри от очакваните, докато инфлацията също беше по-висока. Вярвам, че еврозоната се намира на устойчиво място и се очаква да бъдем в позиция на много нисък растеж тази година, но не и в рецесия или свиване. Рано е да се каже, че най-лошото е минало, защото имаме войната. Но икономическите показатели подкрепят устойчивостта на валутата и на икономиките, които я използват.

Само да поясним, все още трябва да се справяме с войната и да мислим за хората от Украйна, особено след този уикенд, който беше особено брутален там. Но казвате, че относно  икономическата перспектива изключвате рецесия тази година за Еврозоната?

Имате право да отчитате човешките последици от войната, което е най-голямата трагедия.

Не можем да бъдем в позиция да изключим окончателно какво може и не може да се случи в еврозоната през годината, но с навлизането в 2023, успяхме да завършим 2022 г. с икономически показатели по отношение на растежа и заетостта, които бяха много устойчиви, дори положителни, както и далеч по-добри отколкото се очакваше в началото на войната.

Вярвам, че това поставя основите за еврозоната и нашата икономика да може да продължава да си проправя пътя през икономическата несигурност, която е причинена от тази война. Принципно вярвам, че ще можем да задържим високите нива на трудова заетост, които все още имаме в икономиките си.