50 компании, които трябва да следим тази година

Тим Крейгхед, Bloomberg Intelligence

03:58 | 12 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

50 компании, които трябва да следим тази година, следващите 12 месеца. Как ги подбрахте?

Това е списък, подбран от по-голям. Тези компании имат силни фундаменти. Смятаме, че те се открояват на пазара, но по-важното е, че предстоят катализатори, които ще променят мнението.

Този списък, който обхваща всички региони и сектори, някои позитивни, някои негативни, е насочен към тези фактори от 2023г.

Едва от темите са промените в управлението. Кои компании да следим?

Има три, които се открояват, когато се запитаме кое може да извади една компания над турболенциите и икономическата несигурност, в която сме? Коя е насочена към промяна в мениджмънта?

Adidas има нов директор, който идва от Puma, където направи страхотни неща. Те очакват нови продукти и т.н.

Prudential. От Лондон. Мислим, че е британска компания, но не е. Изцяло е вече насочена към Азия в голямото преструктуриране там. През февруари ще дойде новият им директор. Смятаме, че той може да ги поведе напред, което също ще бъде насочено към Китай.

И Disney. Няма нужда да се връщаме на темата. Боб Айгър е отново начело. Всичко е насочено вече към стрийминга. Той стана герой в пандемията. Затова мислим, че ще донесе подем на компанията  през 2023г.

Големите теми кои са? Електромобилите, без съмнение? Какво ще се промени?Ще се ускори.

Porsche. Миналата година направиха IPO. Беше голямо. Според тази година нас ще има ново ускорение и преход към електромобилите. Може би почти половината им приходи ще бъдат от тях, защото половината им производство ще бъде на електромобили до няколко години.

Друга компания е CATL, която мнозина може би не познават, но те са най-големият производител на батерии за електромобили. Глобално. Те правят батерии за Tesla, Porsche и всички останали. След като Китай реално вече насърчава електромобилите в рамките на пакета стимули, това е важно.

Не всичко обаче е позитивно. Allison Transmission, американската компания, насочена към средноголемите камиони, е друг сегмент от пазара, който минава към електрическата мобилност. Традиционният бизнес носи много повече конкуренция.

Другата тема е технологията. Говорим постоянно за нея заради нейните силно засегнати вериги на доставка. Кои компании следите?

Да, наистина интересна област. Защото имаме тревога за снабдяването между САЩ и Китай. Имаме икономически тревоги за търсенето. Оценките, които пострадаха заради лихвите и т.н.

Но въпреки това там има водещи компании, чието позициониране в бъдеще може да е доста бляскаво.

Например TSMC, най-големият производител на чипове.

Например ASML. Не можете да правите напреднали чипове без техните технологии.

Microsoft е още една компания заради облачните услуги, които са много важни за бъдещето.