Къри от Goldman очаква ръст на суровините

Джеф Къри, директор Суровини, Goldman Sachs

16:00 | 16 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Goldman каза, че суровините ще бъдат най-добре представящия се клас активи през 2023г. Ето защо: „без достатъчно капиталови разходи за създаване на свободен капацитет, суровините остават в дългосрочен недостиг при по-високи и волатилни цени .. Суровините ще възвръщат 43% през 2023г.“ Джеф Къри, директор Суровини в Goldman Sachs се присъединява към нас. Това е много бичи кол. Къде сме в цикъла, за да проявявате такъв оптимизъм?

Петролът се търгува с 50 волатилност, така че 43% дори не е стандартно отклонение. Миналата седмица добавихме 12 долара спад и след това подскочи с 6. Днес добави още 2 долара.

Ако се върнем към нашия кол за суперцикъла от октомври 2020г. Включваше 42% възвръщаемост през 2021. Засега вървим към 23-24% възвръщаемост през 2022г.

Това е продължение на силната възвръщаемост, която забелязваме в последните няколко години.

Ние се чудим какво представлява всъщност суперцикълът. Не е този голям тренд към ръст на цените, който си представяме. Това е поредица от пикове.

Цените на суровините са икономическа функция. Те трябва да балансират търсенето и предлагането, нали? Те се изравняват както стана в края на 2021г. и в началото на тази година.

Е, сега пазарите се ребалансират. Защо ли? Защото Китай бе затворен. Така търсенето падна, цените също. Но не инвестирахме в предлагане и то е в стагнация.

Така че просто питам: какво става, когато Китай, най-големият потребител на света, най-големият вносител на петрол на света, започне да расте значително в първото полугодие на следващата година?

Ще затегне изключително много всички тези пазари. Ще предизвика силен натиск към ръст на цените.

Най-важното е, че практически най-големият потребител на суровини на света през последната година е в хибернация. Това прикри голяма част от недофинансирането.

Наистина най-важното е следното: недофинансиране, слабо търсене днес, но последователен ръст през 2023г., което ще започне да затяга тези пазари.

Последно – инвентарите са изчерпани.