Плановете на Veolia за 2023, част 1

Естел Бръшляноф, директор на Veolia

13:30 | 6 декември 2022
Обновен: 12:51 | 9 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Веолия са много оптимистично настроени за бъдещето на ръста на печалбата и потенциала за ръст. Какво очаквате от икономиката през 2023 г.? Средата може да бъде много трудна за работа.

Права сте. Веолия е много солидна компания, много устойчива, както и много гъвкава при адаптация към новата среда, с която се сблъскваме днес, било то в условията на енергийна криза или инфлацията като цяло.

Постигнахме много силни резултати за третото тримесечие и възнамеряваме да продължим до края на годината, както и през цялата следваща година.

Това, което подкрепя ръста на нашите резултати, всъщност е както нашата устойчивост, защото 85 процента от нашия бизнес е имунизиран за макроикономиката. Подкрепят ни и ползите от сливането със Suez. Ние сме изпреварили плана си по отношение на синергиите.

И като цяло, пазарите, на които сме лидер, всъщност са бързо развиващи се и супер  привлекателни, защото говорим за енергия от отпадъчни води и услуги.

 

Разкажете ми малко за водата. Знам, че Веолия присъства във Франция, централна Европа, Испания, САЩ и Чили. Има ли групи, определени видове компании или земеделски производители, които биха могли да издържат на по-високи цени на водата? И това ще се случи ли през 2023 г.?

Това лято преоткрихме ценността на водата в някои европейски страни и в САЩ. В началото на декември станахме свидетели и на някои ограничения на водата в някои държави, което обикновено в началото на зимата е много рядко.

Добрата новина е, че имаме решение за справяне с този недостиг на вода - от подобряване на различните разпределителни мрежи за вода благодарение на изкуствения интелект, с който откриваме течове, преди да се появят, до специфична технология за повторно използване на отпадъчни води, рециклирането им, дори и след като са били третирани, за да се осигури потреблението й в промишлеността или селското стопанство. Може да бъде годна дори за консумация от човека.

Така че имаме решението и всъщност компании като Веолия винаги са на линия, за да предостави услугите и да ускори работата в различните страни, в които работим.