Hilton планира разрастване в Саудитска Арабия

Крис Насета, президент и главен изпълнителен директор, Hilton

20:00 | 2 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Нека започнем с безредиците в Китай през последните няколко дни, особено като се има предвид, че Китай преди ковид беше важен двигател на голяма част от вашия растеж. Как стои този въпрос днес?

Китай все още е наистина важен двигател на нашия растеж по отношение на бъдещето на пътуването и туризма в Китай. Ще бъде необичайно. В момента Китай изостава от останалия свят от гледна точка на възстановяването. По ирония на съдбата, в началото на пандемията, Китай се възстанови най-бързо. Но политиката на нулев ковид го постави в положение на изоставане.

Малко по малко бизнесът започва да се възстановява. И така, докато все още сме значително далеч от 2019 г. и много далече от възстановяване на други места по света, малко по малко се възстановяваме и там, така че съм обнадежден.

Не мога да говоря за размириците. Надявам се, че сме в нещо като фаза, след която политиката ще бъде малко по-смекчена, както от гледна точка на пътуването в Китай, така и за възможността китайците да пътуват и ние да посещаваме Китай.

От гледна точка на развитието, ние все пак отворихме повече хотели в Китай тази година, отколкото миналата, което е повече от 2020. Пътуването и туристическия бизнес в Китай ще се развиват извънредно добре в дългосрочен план.

До каква степен слабостта в Китай ще бъде компенсирана от силата нa страна като Саудитска Арабия? Тук сме на Световния съвет по туризъм и пътувания.

Да, надявах се да говорим за Саудитска Арабия.

Кажете на глобалната ни аудитория какво ще е присъствието на вашата марка през следващите няколко години.

Това, което се случва тук в Саудитска Арабия, е част от визията за 2030 г. и е доста необикновено. Пътуването и туризмът са централно място в условията на диверсификация на икономиката. Те имаха много целенасочен план от няколко години за икономически растеж и работни места в туристическата индустрия. Инвестирали са на много високо ниво, за да подкрепят тази визия.

Нашият бизнес е тук от 40 или 50 години и имаме 16 отворени хотела от седем хиляди и двеста в света. Сравнително малка част от нашия бизнес. Но предстои разрастване. Имаме 50 хотела, заложени в нашите планове и ще утроим присъствието си в кралството само през следващите няколко години.

През следващите 10 или 20 години ще видите астрономически растеж в пътуването и туризма само защото има много добре дефиниран план и много инвестиционен капитал зад него.