Градим бъдещето на космическите сателити

Флавия Нардини, директор на Fleet Space Technologies

08:30 | 3 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Fleet Space Technologies има мисията да създаде флотилия от много малки сателити, за да реши най-големите проблеми на земята. Първият, с който се заехме е търсенето на ключови минерали – минералите, които са в основата на енергийния преход на човечеството през следващите 20 години.

Разбрах, че сателитите ви са много малки, с размера на кутия за пица. Каква е разликата между вашите сателити и традиционните сателити?

При традиционните сателити става дума за големи сателити за милиарди долари с размера на автобус. Затова и тази игра се играе само от големите корпорации или правителствата. Но това е епохата, в която аз живея и давам своя принос, макар да не съм в Силициевата долина, дори и да нямам обичайния профил на директор и основател на технологичен стартъп, аз ще допринеса с нещо голямо.

Бях омагьосана от невероятния енергиен преход, през който трябва да премине света – слънчеви панели, електромобили, електрификация на мрежите – това е огромна промяна за човечеството, нужна промяна за климатичните промени!

Но после се замисляш и виждаш, че ще ни е нужен 40 пъти повече литий, четири пъти повече мед, а е някак нелогично да разкопаеш света, за да го спасиш. Това беше проблемът, по който се запалих. Опитваме се да откриваме жизненоважни минерали, за да стигнем по-бързо до нулевите емисии.

Ние имаме приложение, с което да откриете тези жизненоважни минерали и да си спестите 90% от копането. Може да използвате получените данни за създаване на триизмерни карти на подземните пластове без да копаете.

Те отразяват едни удивителни вълни, които вие можете наистина да слушате в продължение на няколко дни и да картографирате зона от няколко километра и да кажете: това е литий, това е мед, това е скала.

Замисляли ли сте се за Марс, за проучвания на други планети?

Разбира се, че искаме да го направим. Илон Мъск и НАСА отиват на Марс, на Луната, а интересното в тази космическа надпревара е, че не отиваме там само да забием едно знаме – отиваме, за да останем. А когато хората заживеят на други планети, от какво ще се нуждаят? Ще се нуждаят от храна, вода, енергия – базовите неща. Космическата надпревара не е свързана толкова с ракетите, а с това как можем да поддържаме човечеството на друга планета.