Как Хари Кейн може да спаси моловете, част 1

Алекс Уеб, Bloomberg

21:00 | 29 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

 

Покрай Световната купа по футбол върху този човек има голям натиск - Хари Кейн, капитанът на Англия. Но освен ежедневната си работа, би ли могъл да спаси и останалия без водач храм на консуматорството, молът?

Може да изглежда малко вероятно съвпадение, но той участва в голям залог за бъдещето на търговските центрове, за което ще стане дума по-късно. Нека да започнем с основните неща.

Бизнес моделът на търговските центрове беше доста прост. Предлагаше се евтин наем на универсален магазин като Nordstrom или Macy's в САЩ или John Lewis и Debenhams в Обединеното кралство. И те биха се превърнали в т.нар. водещ наемател.

Идеята е, че те ще привлекат купувачи от километри наоколо, за да се съберат по-лесно по-малки магазини да запълнят местата в него. Това ще го запълни повече.

Електронната търговия промени всичко това. Щом можете онлайн да си купите нещо, което ще се появи на прага ви ден или два по-късно, изведнъж е по-малко атрактивно да карате с километри до извънградски търговски център.

А те пострадаха и много молове бяха затворени. Това създава проблем за наемодателите, които изведнъж се оказаха без водещ наемател.

Точно тук се появява Хари Кейн. Той е инвеститор в TOCA Social, което е част от нова вълна от бизнеси, които процъфтяват след пандемията от Covid-19.

"Обичам по-нови компании, които може би имат по-голям растеж и по-голям шанс за разрастване", казва капитанът на отбора на Англия.

Известни са като развлечения с преживяване или e-развлечения. Понякога барове, които включват друга дейност, като например мини голф, в случая на Puttshack, дартс в случая на flight клуб, тенис на маса, когато става въпрос за скачане и футбол в случая на TOCA social.

Икономиката на забавленията чрез преживявания се разрасна през последните години и това е тенденция, която очакваме да се ускори. Наблюдаваме своеобразно увеличение на хората, които искат не просто да излязат вечер за вечеря и питие. Много хора, много компании вече са кандидатствали за модела на забавление много успешно в различни спортове, най-вече в голфа, но също дартс и други.

Играчите има малък щанд, в който се стремят да уцелят движещи се мишени на екрана с футболната топка. Можете да пиете бира с крилца, докато приятелите ви играят. Това не е боулинг залата на баба и дядо. Тук има всякакви технически хитрини. Добрата новина за търговските центрове и техните наемодатели е, че този вид места привличат семейства и деца през деня и социалната тълпа, която излиза вечер.