Талияпиетра от Bruegel не очаква таванът на цената на газа да влезе в сила

Симоне Талияпиетра, Bruegel

07:07 | 25 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Следя цените на природния газ в Нидерландия – те са се покачили с 9,5% след новината от Брюксел за таван на цената. Да поговорим и за тавана на цената на петрола дискутиран от Г7 – как може това да повлияе върху енергийната структура на Европа?

Смятам, че таванът на цената на газа едва ли ще влезе в сила и във всеки случай няма да има значително въздействие.

Трябва да напомним, че тази цена приета от комисията нямаше да се задейства дори през август в пика на волатилността. Но ако говорим за тавана на цената при петрола, който ще бъде скоро въведен и предстои да видим подробности по него, това ще е мярка насочена към смекчаване на първоначалната версия на европейското ембарго върху руския петрол.

Идеята е Европа определено да намали с 90% своя внос на руски петрол, но същевременно, при таван на цената за европейските компании ще бъде възможно да застраховат руски танкери, пренасящи петрол до трети страни, ако се спазва този таван.

За да проработи тази система е важно да бъде наложен тавана на цената на петрола, а това, разбира се е свързано с готовността на държавите като САЩ да въведат вторични санкции срещу тези държави, основно в Азия, които могат да се опитат да заобиколят тавана на цената.