Турция бомбардира кюрдски милиции

Вони Куин, Bloomberg News

10:16 | 21 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Турция проведе въздушни атаки срещу подкрепяни от САЩ кюрдски групировки в Ирак и северна Сирия. Министерството на отбраната каза, че целта е била елиминиране на това, което определи като терористична заплаха. Операциите се проведоха след смъртоносната експлозия срещу цивилни в Истанбул. Офанзивата става преди изборите за президент на Турция догодина.

Преговарящите за климата в Египет сключиха сделка, която променя отношенията между богати и бедни страни. Одобрена с единодушие, тя създава фонд, който трябва да помогне на развиващите се страни да се справят с опустошенията от климатичните промени. Въпреки че сделката е историческа победа, преговарящите не успяха да си осигурят ангажименти за по-амбициозни намаления на парниковите газове.

Опозиционният лидер в Малайзия Ануар Ибрахим и бившият премиер Ясин, и двамата обявиха, че имат нужната подкрепа, за да станат министър-председатели. Предсрочните избори в събота създадоха условия за първия разделен парламент в страната. Кралят даде срок на партиите до 14ч местно време в понеделник да му кажат кой ще състави правителство.

Най-голямото спортно събитие в света, Световното по футбол, се откри в Катар с бляскава церемония. Държавата в Персийския залив бе под силна критика преди началото на турнира заради отношението към работниците-чужденци, които построиха 7 нови стадиона и заради опасения за нарушаване на човешките права и криминализацията на хомосексуализма. Домакините бяха победени с 2 на нула от Еквадор в първия мач.