Фед не може да печата петрол

Валъри Тайтел, Bloomberg

17:31 | 17 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

С нас е Валъри Тайтел, с която ще говорим за петролните пазари и връзката с инфлацията. Интересно е, защото можем да допуснем, че по-високите лихви ще натежат на петролните цени и това може да е желан резултат от централните банкери, но колегата ни Хавиер Блас писа за една друга алтернатива.

Хавиер отбеляза нещо любопитно, което чувам и от различни участници на пазара и което искам да споделя със зрителите.

Той излага аргумента, че по-високите лихви вероятно ще са пречка за инвестициите в петролната и газова индустрия до такава степен, че ще стимулират още по-висока инфлация. За да го докаже, той се връща към епохата на Грийнспан.

На графиката виждаме лихвата по федералните фондове спрямо добивите на суров петрол в САЩ. В статията си, Хавиер пише, че може би епохата на Грийнспан с нейните ултра ниски лихви е ускорила всички инвестиции и имаме бума на шистовото производство в САЩ. И това е наистина ключовият двигател.

Ако си дадем сметка, че излизаме от периода на свръх ниски лихви, какво ще означава това за петролната и газова индустрия. Дали ще означава, че индустрията, от която се нуждаем толкова много, за да овладеем инфлацията като намалим цените ще продължи да се бори за финансиране?

Това повдига много основателни въпроси. И това не се отнася само за петролната и газовата индустрия, но и за индустрията на възобновяемите източници, която също е силно задлъжняла, силно чувствителна към нивата на лихвите. Тази история може да набере скорост, може би по-високите добиви могат да тласнат инфлацията нагоре.