Елмър очаква доларът да остане силен

Тод Елмър, директор FX и макроикономически анализи за Азия, Intouch Capital Markets

12:23 | 3 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Нормално е доларът да става по-силен в криза, но кое е различното този път? Фед се опитва да овладее инфлацията, без да има признаци на облекчение, така че премията ще се запази.

Ние все още сме в криза във Великобритания, въпреки че BoE се намеси на пазара на британски държавни облигации. Но това, което казвате е абсолютно правилно – макроикономическите фактори, които водят долара нагоре, затягането от Фед, избягването на риска на фона на войната в Украйна, слабостта в глобалната икономика продължават да действат. И вероятно това всичко означава, че доларът ще продължава да поскъпва, защото не получаваме признаци на разтегнати позиции.

Колко уязвими са валутите на развиващите се пазари при всички тези силни движения на долара и паунда?

Хората, които определят политиките определено не са доволни от нестабилността, която се предизвиква на много пазари на активи в света, където забелязваме натиск върху цените в последно време.

Не са доволни и от общите последици от поскъпването на долара, който предизвиква повишение на инфлацията в тези икономики. Техните местни валути отслабват.

Това създава сравнително трудна рамка за действия на много развиващи се пазари и в много големи икономики по света.

Мисля, че ще бъде голяма тема на разговор в бъдеще.

Едва ли Bank of England ще бъде последната централна банка, която ще трябва да се намеси на пазара. Определено ще стане тема на предстоящата среща на министрите на финансите и централните банкери на Г-20.