ЕС търси 140 млрд евро от облагане на енергийните свръхпечалби

Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия

07:35 | 15 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Намаляването на търсенето през пиковите часове ще позволи доставките да стигат за по-дълго и ще доведе до понижаване на цените.

Ето защо предлагаме мерки за държавите членки с цел намаляване на общото им потребление на електроенергия.

Необходима е обаче по-целенасочена подкрепа. За индустрии, като например нашите производители на стъкло, които вече трябва да загасят пещите си. Или за самотни родители, изправени пред една стряскаща сметка след друга.

Милиони европейци се нуждаят от помощ. Държавите — членки на ЕС, вече инвестираха милиарди евро, за да подпомогнат уязвимите домакинства. Знаем обаче, че това няма да бъде достатъчно.

Ето защо предлагаме таван на приходите на дружествата, произвеждащи електроенергия при ниски разходи. Тези дружества реализират приходи, които нито са очаквали, нито са си представяли някога. В нашата социална пазарна икономика е добре да има печалби, това е добре.

В днешно време обаче трупането на рекордни печалби от войната и на гърба на потребителите е нередно. В такива времена печалбите трябва да се разпределят и насочват към онези, които най-много се нуждаят от тях.

Тъй като сме в криза с изкопаемите горива, този сектор също носи конкретна отговорност. С нашето предложение ще бъдат събрани над 140 милиарда евро, чрез които държавите членки ще могат да облекчат пряко ефектите от шока.