Пауъл каза, че трябва да се действа решително

Джеръм Пауъл, председател на Фед

11:54 | 9 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Мисля, че си струва да се върнем назад и да си припомним, както посочих в коментара си преди 2 седмици в Джаксън Хол.. преди 10 дни.. това, което направиха Пол Волкър и Фед за овладяване на инфлацията след няколко неуспешни опита. И какво стана в този период на дълга инфлация.

Обществото тогава реши, че по-високата инфлация е нормална и очакваше да продължи все така. Това затрудни толкова много овладяването й.

Общото ни мнение и лично моето е, че трябва да действаме сега. Трябва да действаме решително, както преди и да продължаваме, докато не си свършим работата да го избегнем. Смятаме, че можем да избегнем много високата социална цена, до която Пол Волкър и Фед трябваше да прибегнат, за да намалят тогава инфлацията и да ни осигурят ценова стабилност в дългосрочен план.

Целта на тази реч беше да е насочена конкретно върху инфлацията, да е по-директна и доста по-кратка от обичайните речи в Джаксън хол.

Реших, че е уместно да направя кратко и наситено послание. На вашия въпрос, посланието беше, че Фед нови и поема отговорност за ценовата стабилност. Което за нас означава постигане на 2% инфлация.

И пак на вашия въпрос – колкото по-дълго инфлацията остава над целта ни, толкова по-голям е рискът обществото да започне да смята по-високата инфлация за нещо нормално.

Това може наистина да увеличи разходите за понижението й.

Така че историята ни предупреждава много убедително да не разхлабваме преждевременно монетарната политика.

Мога да ви уверя, че с моите колеги сме напълно решени да работим по този път и ще продължаваме така, докато не свършим работа.

Мога да ви уверя също, че никога не сме вземали предвид външни политически аргументи. Ние се отчитаме пред обществото пред Конгреса. Това е много фундаментален и важен аспект от работата ни.

Но.. Ние се съсредоточаваме само върху целите, които Конгресът ни е поставил и това ще направим и сега.