Последиците от пътуването на Пелоси в Тайван

Стивън Енгъл, Bloomberg,

17:00 | 5 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Пелоси ще се върне в Съединените щати и всеки ще каже: „Добра работа. Нямаше сериозен инцидент“, тъй като пазарите се страхуваха поради реториката идваща от Пекин, че няма да стоят безучастни. Да, Народна освободителна армия на Китай провежда много учения в момента и тази ситуация може да продължи доста време. Знаем, че има забранени зони, в които се провеждат военни учения съвместно с военоморските сили и ракетни екипи. Ученията се провеждат в шест забранени зони, които китайските държавни медии наричат зони на опасност.

Да не я омаловажаваме, но това е много сериозна ситуация, тъй като засяга търговските коридори – един от най-натоварените търговски коридори в света – Тайванския пролив – както и въздушния трафик. Тайван каза, че най-малко 18 маршрута са били засегнати и са пренасочили някои от тях към японското и филипинското въздушни пространства. Пилотите са били инструктирани да вземат на борда на самолетите допълнително количество гориво в слючай, че трябва да бъдат отклонени. Така че това вероятно ще продължи още известно време, докато Китай открие своя начин да протестира срещу визитата на Пелоси.

Другото са политическите последици. Ще има ли политически последствия? Вече виждаме гласуването на проектозакона, за който се водят дебати в американския Сенат да издигне Тайван, като го обявяват за главен съюзник на НАТО в тази част на света, осигурявайки 4.5 млрд долара финансиране за сигурността, както и участие на Тайван в международни организации. Всичко това би разгневило Пекин.