МВФ понижи прогнозата за ръст на Азия на 4,2%

Вони Куин, Bloomberg

10:00 | 29 юли 2022
Обновен: 14:16 | 29 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

МВФ понижи прогнозата си за растежа на Азиатско-тихоокеанския регион на 4,2 %. Това е с 0,7% по-ниско от априлската прогноза и  доста под миналогодишния ръст от 6.5%. МВФ понижи също прогнозата си за региона за следващата година на 4,5%. Понижението отразява икономическия шок от войната в Украйна, икономическия спад в Китай и повишаването на лихвени проценти в света.

Икономиката на САЩ се е свила за второ поредно тримесечие, което повишава рисковете от рецесия. Процентът на растеж на БВП спадна с 0,9% след спада от 1,6% през първите три месеца на годината. Докладът показва спад в бизнеса и правителствените разходи, както и жилищните инвестиции, но пазарът на труда остава силен.

"Знаем, че има предизвикателства пред нас. Растежът в световен мащаб се забавя. Инфлацията остава неприемливо висока. Понижението й е най-големият приоритет на тази администрация", каза Джанет Йелън.

Камарата на представителите в САЩ прие законопроект, който ще включва 52 милиарда долара за грантове и стимули за местно производство на чипове. Законопроектът бе представен за подпис на президента Байдън, като осигури победа за администрацията му. 243 на 187 гласа привлякоха подкрепа от 24 републиканци, които се противопоставиха на натиска на лидерите на тяхната партия да гласуват против законопроекта.

Милиардерът Джак Ма планира да се откаже от ANT Group. Това съобщава Dow Jones като твърди че решението е част от усилията на финтех компаниите за оттегляне от Alibaba. Ма може да прехвърли част от своите правомощия за гласуване на други длъжностни лица от ANT, сред които и директора Ерик Дзин. ANT бе принудена да се реорганизира под натиск от страна на китайското правителство.