Apple едва ли ще тръгне към съкращения

Марк Гърман, Bloomberg

13:00 | 20 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Apple се подготвя за 2023г като планира да намали наемането на персонал и разходите за някои екипи. Това е в отговор на очевидната надвиснала рецесия, за която хората се притесняват и икономическия спад.

Затова компанията предприема по-предпазлив подход в подготовка за това. Разбира се, това не е в цялата компания.

Apple разполага с повече пари в брой от почти всички. Ще могат да се справят с всички проблеми, произтичащи от рецесията или от тази вероятно предстояща рецесия, би трябвало да кажа. Затова трябва да се подготвят за това, като не наемат толкова агресивно, колкото биха могли.

Все пак те имат доста богата продуктова пътна карта за следващата година, която включва и първите им слушалки за смесена реалност.

Това ще бъде първият голям нов продукт след Apple Watch, който беше пуснат през 2014 г. Така че това е голяма работа.

Всички конкуренти са в готовност, но приемат по-предпазлив тон. Виждаме че Amazon, Tesla, Meta и други подобни на Apple имат по-предпазливи подходи за следващата година и до края на тази година. Но, разбира се, този на Apple е по-ограничен до някои екипи, а не до цялата компания. Не изглежда, че Apple има планирани съкращения в близко бъдеще.

Предвиждате ли Apple евентуално да стигне до съкращения?

Точно сега не мисля, че компанията има планове за съкращения. В миналото не са правили такива, освен няколко пъти във връзка с проблемния си проект за автомобили. Това не е и замразяване на наемането на служители, но ще видите, че не няма да попълват хора в някои екипи през следващата година, ако хората напуснат, а броят на наетите хора, които обикновено вземат ще се понижи през следващата година, поне засега.