Паметникът на полк. Шоу от 54 полк в Бостън

21:05 | 4 юли 2022
Обновен: 00:05 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Паметникът на полковник Шоу от Петдесет и четвърти полк стои в общинския парк Бостън Комън от сто двадесет и пет години. Скулптурата на Огъстъс Сейнт Годенс е посветена на вечния пример за храброст. Но времето се отразило на конструкцията.

"През 2018 г. Службата на националните паркове, град Бостън и приятелите на Обществената градина и Музея за афроамериканска история се обединиха, за да възстановят физическото състояние на това прочуто произведение на изкуството", казва Мишел Ву, кмет на Бостън.

Според Робърт Стантън, бивш директор на Национални паркове всичко, създадено от човешка ръка трябва да бъде поддържано от време на време и възстановявано. "Защо да не обединим ресурсите си и да съберем пари от публичния и частния сектор, за да възстановим паметника?"

Историята на Петдесет и четвърти полк е разказана през 1989 г. във филма "Слава".

"Вълнуващо е да гледаш тази невероятна тълпа и да си в момент от времето, в който наследството на мястото, на което стоим, е от толкова голямо значение", казва кметът на Бостън.

"Този паметник подсилва духа въплътен в конституцията, че един ден действително ще бъдем ние. И този мемориал стои като фар на надеждата и вдъхновението", казва бившият директор на Национални паркове Робърт Стантън.

Ако един млад човек дойде тук и просто види бронза, той е впечатляващ, красив е. Но наистина ще научат историята, накъде са отивали, каква вяра са имали, как са се превърнали в най-символичния черен полк в гражданската война – тогава това придобива съвсем различно значение. И точно това трябва да продължим да постигаме с мемориала на Шоу.