Как да се справим с хаоса в летните пътувания, част 1

Сара Нелсън, председател на асоциацията на стюардесите CWA

17:55 | 4 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Сезонът на летните пътувания набира скорост, а заедно с това и историите на ужасите по летищата. Дълги опашки, закъснения, отменени полети – всичко това смущава пътуванията със самолет по света.  Проблемите със самолетите, персонала и веригите на доставки в комбинация с рекордното търсене от хора, жадни да пътуват отново.  Крайният резултат – много хора, които се държат неприлично във въздуха.

Сара Нелсън ръководи най-големият профсъюз на стюардите и знае това-онова за неуправляемите пътници. Ето нейната гледна точка за това какво става и как да се справме.

Временни ли са тези предизвикателства? Нещо, което става само това лято ли са или са част от онова, с което ще трябва да се справяте отсега нататък?

Хората ще напуснат професията, ако не постигнем промени. Просто не можем да приемем, че условията в които работим днес ще се запазят такива за постоянно. За да стане това, авиокомпаниите ще трябва намалят част от планираните си полети. Виждаме, че някои го правят. Ще трябва да работят с нас в някои случаи, за да направим работните позиции по-привлекателни.

Това, което става е, че с отмяната на задължителното носене на маски, стюардите и другите работници се разболяват. Това са хора, които не могат да бъдат заместени. Работили са на предна линия през цялото време и не са се разболявали, но сега с отмяната на задължителните маски се разболяват. В повечето случаи хората отсъстват за кратък период от време, защото са ваксинирани.

Относно въпроса с алкохола, знам, че много компании преразглеждат политиките си за сервиране на алкохол. Това помага ли на ситуацията или я влошава, защото може да се стигне до ядосани пътници, които да си внасят алкохол на самолета?

Алкохолът има най-голям принос за проблемите по време на полети. Трябва да бъдем много последователни, за да помагаме на хората да разберат какви са политиките ни за алкохола. Хората не могат да внасят свой алкохол, тъй като е против правилата. Не могат да се качват в самолет, ако изглеждат опиянени от алкохол. Трябва да чакат следващ полет, ако има такъв. Така че не си създавайте неудобства.