Стиглиц: Демокрацията и икономическата ни система са в риск

Джоузеф Стиглиц, професор от Колумбийския университет

22:15 | 31 май 2022
Обновен: 01:27 | 1 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

И така, бързо напред към днешния ден и политиките които се прилагат, независимо дали става дума за опит да се ограничи Русия и да се да възпрепятства напредъка й в Украйна, или дали става въпрос за митата в Китай. Къде грешим?

О, мисля, че не сме достатъчно солидарни. Има няколко държави, които може да са допуснали грешки в миналото, но сега трябва да сме солидарни. Сега сме във война.

Това е глобална война. Това е война за запазване на международното правораздаване. И все пак искаме някои от най-бедните страни да поемат голяма част от товара по отношение на по-високи цени на храните. Те могат да гладуват. Ние не правим нищо за дълговата криза. Така че срещаме трудности по отношение на управлението на глобалния съюз.

Джо, Вие сте от Гари, Индиана. В застой е както никой друг град в страната. Двама учени, които пишат по външнополитически въпроси говорят за бъдещите инициативи, където богатите хора може би трябва да обърнат внимание на средната класа. Как в тази нова Америка можем да накараме елитите да се присъединят към средната класа, както беше, когато ние с Вас растяхме?

Всички трябва да сме наясно, че демокрацията ни е изложена на риск и икономическата ни система е в риск. Така че ако не постигнем този вид солидарност, кой знае докъде ще стигнат нещата. Споменахте преди малко инфлацията. Тя наистина нанася огромна вреда на хората на дъното и в средата. Има петролни компании, които печелят милиарди долари...

Вижте ТРЕТА ЧАСТ на видеото.