Ирландия очаква окончателното решение относно споразумението й с Великобритания

Михол Мартин, министър-председател на Република Ирландия

17:55 | 30 май 2022
Обновен: 21:04 | 30 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Може ли въпросът да се реши преди да напуснете поста през декември? Оптимист ли сте?

Имаме коалиционно споразумение по въпроса. Разбира се, че може да се реши преди Коледа. И се връщаме на въпроса, че ако има воля, ще се намери и начин, защото проблемите не са такива, които би трябвало да надделеят. Това мисля по въпроса. Всички страни са ангажирани. Това е волята на европейско ниво. Никой не иска нови смущения на фона на тези, които имаме. Едва излязохме от Ковид или по-точно на спешната фаза на Ковид, на която Европа отговори много добре.

Сега имаме ужасна война в Украйна, значително увеличение на разходите за живот и икономически трудности и този спор просто не ни трябва.

Някои казват, че ако преговорите се провалят, може да има търговска война между ЕС и Великобритания. Каква е опасността от това?

Едностранното вземане на решения от една страна може да създаде такава реакция, каквато никой не иска. Изобщо не искаме да мислим за това, въпреки че има такава възможност.

Миналата година на COP26 отново се появи подобна ситуация, в която Великобритания сякаш се оттегли от някои ангажименти или заплаши да го направи.

Това подразни ЕС и Комисията. Това поведение тръгни-спри в ангажиментите и периодичните заплахи от едностранни действия.

Това не е конструктивно за постигането на решение.