Пауъл каза, че ще продължи с повишаването на лихвите

Вони Куин, Bloomberg

10:59 | 18 май 2022
Преводач: Мария Попова

Председателят на Фед, Джеръм Пауъл каза, че ще продължи с повишаването на лихвите докато не види категорично доказателство, че инфлацията отслабва. Пауъл направи това агресивно изказване на събитие на Wall Street Journal и допълни, че няма да се поколебае да тласне лихвите отвъд неутрална територия, ако се наложи. Пауъл на няколко пъти подчерта, че ценовата стабилност е водещ приоритет за Фед.

"Трябва наистина да видим, че инфлацията се понижава. И за това следим. Ако това означава да се придвижим отвъд общото схващане за неутрално ниво, няма въобще да се поколебаем да го направим. Ще продължим с повишаването на лихвите докато не усетим, че сме достигнали точката, в която можем да кажем: Да, финансовите условия с в подходяща позиция, виждаме инфлацията да се понижава".,каза Пауъл.

САЩ подготвят пакет с военна помощ за Индия в опит да задълбочи връзките в сигурността и да намали зависимостта на Делхи от руските оръжия. Източници на  Bloomberg твърдят, че пакетът може да включва оръжия и финансиране от половин милиард долара. Това ще превърне Индия в един от най-големите получатели на американска военна помощ след Израел и Египет.

Основната китайска платформа за търговия с облигации за чужденци в момента е с преустановено отчитане на данни по транзакциите. Наши източници казаха, че китайската борса за чуждестранна търговия за последно е публикувала отчет за дневните чуждестранни сделки на 11 май, когато се виждат осезаеми чуждестранни изходящи парични потоци. Не е ясно защо платформата е спряла да публикува данни и дали това е временно или е свързано с карантината в Шанхай.

Dow Jones съобщава, че данни за полета показват, че някой в пилотската кабина умишлено е разбил самолета на China Eastern в началото на годината. Самолетът Boeing 737 е летял на голяма височина, когато внезапно пикира с голяма скорост и се разбива в планина. Източниците цитират американско разследване, в което се твърди, че няма механична неизправност в самолета, в който загинаха 132 души.