Байдън посети Бъфало след стрелбата

Марк Крамптън, Bloomberg

10:57 | 18 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

 

Президентът Байдън посети Бъфало, Ню Йорк и каза, че расистката идеология в интернет е вдъхновила стрелеца, открил масова стрелба през уикенда. Президентът призова американците са отхвърлят бялото превъзходство и политиците и медиите, които го сират.

"Осъждам тези, които разпространяват идеята за властта и печалбите. Бялото превъзходство е отрова. Отрова. Наистина. Тя е проникнала в политическата ни система", каза Байдън.

Байдън се срещна с близки на жертвите на нападението, при което бяха убити 10 души и други трима бяха ранени. 11 от жертвите са чернокожи, а стрелецът е бял.

Смъртните случаи по пътищата в САЩ се увеличиха с 10% миналата година в сравнение с предишната година и стигнаха почти 43000, показват току-що изнесените федерални данни. Това е най-високото ниво на смъртност в страната от 2005г. Администрацията за пътна безопасност казва, че фаталните верижни катастрофи по пътищата и по улиците са се увеличили с 16%. Убитите пешеходци също се увеличават.

Продажбите на бензин в Индия се повишиха в началото на май, след като хората се втурнаха към климатизираните си коли, за да избегнат рекордната жега. Високите температури предизвикват енергийна криза, нанесоха щети на реколтата и застрашиха живота на милиони хора. Жегите достигнаха 40 градуса в някои части на Индия. Общественият транспорт и влаковете в страната обикновено са без климатици.

Пенсионираният баскетболния треньор Майк Шишевски от университета Дюк бе най-високоплатеният служител за 2020 с 13,7 млн долара годишна заплата. Това показва последната му данъчна декларация. Треньорът се пенсионира по-рано тази година след като води Сините дяволи повече от 40г. Дюк загуби финала от университета в Северна Каролина.