Готумюлер: Добре че Путин не размаха ядрената сабя на 9 май

Роуз Готумюлер, бивш заместник генерален секретар на НАТО:

19:30 | 13 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Руското правителство казва, че това може да дестабилизира региона. В това има ирония, но може ли да има отрицателен ефект?

Ще видим нарастване на напрежението в района. Въпросът е, че Русия вече извършва т.н. специална военна операция в Украйна. Доколко те могат да представляват непосредствена военна заплаха за Финландия и Швеция е под въпрос.

Отбелязвам, че има силна подкрепа на Финландия и Швеция за членство в НАТО.

Борис Джонсън вчера се съгласи да предостави специална военна помощ на Финландия в случай, че се наложи да се сблъска с Русия по време на прехода към членство в НАТО. Ще бъде оказана подкрепа и на двете държави през преходния преиод.

Колко дълъг е преходът? Колко бързо може да стане?
Всяка от 30-те държави членки трябва да ратифицира решението в парламента си и в американския Сенат. Съществува добра двупартийна подкрепа в Сената, но би било по-бързо, ако всички 30 държави-членки могат да прокарат този процес на ратифициране през законодателните си органи за една година.

Очакваме преходният период да бъде минимум 12 месеца.

Би било чудесно, ако можем да се справим за 6 месеца, но очаквам да отнеме 12 месеца. Надявам се и виждам, че има добра подкрепа в Сената на САЩ, но ще видим.
Вие не само бяхте висш служител в НАТО, но и заместник-държавен секретар в тази си роля и отговорна за контрола на въоръжаването. Не искам да пропусна да Ви задам ядрения въпрос, що се отнася за Русия и Украйна. Чухме, че Русия и дори г-н Путин заплаши с евентуално използване на ядрени оръжия. Как оценявате този риск? Имаме ли възможност да знаем дали те са на ръба на това?
Разбира се. Може би ще отговоря първо на този въпрос. Нашите разузнавачи и Министерството на отбраната наблюдават отблизо за промени в оперативната готовност за стратегическите ядрени сили, но също и за тактически ядрени оръжия, тези които директно могат да поразят американската територия, но също и т.н. тактически ядрени воненни системи, които могат да се използват срещу европейската територия.

Да пази Бог, но те са системи с по-малък обсег. В нито един от случаите не е имало промени в оперативната готовност. Това е добър знак.

Също така приемам за малко по-добър знак факта, че в своята реч на 9 май Владимир Путин не размаха ядрената сабя. Много тревожно и безотговорно от негова страна и от страна на външния министър Лавров да размахват ядрената сабя, но мисля, че беше важно, че решиха да не го направят на 9 май. Трябва да следим отблизо това, но в момента се чувствам малко по-добре.