Microsoft: Днес пазарът се определя от служителите

Джаред Спатаро, вицепрезидент Microsoft Corporate

14:30 | 22 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Има въпрос за бъдещето на нововъзникващите технологии. Много се говори за метавселената. Очевидно Марк Зукърбърг има една визия. Microsoft работи върху продукти, които да пренесат компаниите в Метавселената. Искат ли служителите да работят за Метавселената?

Задаваме им този въпрос.  Попитахме служителите за Метавселената. 13% от тях казаха, че дори не знаят какво е Метавселена. Но 52% казаха, че са отворени за идеята да използват дигитални работни пространства в Метавселената за екипни дейности.

Имаме усещането, че остава още много, което трябва да се разбере за Метавселената. Малко над половината от хората са отворени към възможността да използват технологията.

През следващата година кои смятате, че са най-болезнените точки?  Разговарям с много хора. Те не искат да се върнат или правят преоценка.

Връщаме се към идеята за очакванията на служителите и сравняването им с очакванията на работодателя. Там може да има търкания. 

Но кой ще трябва да направи компромис, служителите или работодателите?

Зависи от пазара, а днес пазарът се определя от служителите.  Мисля, че работодателите ще научат много, когато служителите им кажат какво голямо значение за тях има гъвкавостта.

Цитирахте данните, че 52% от поколението Z и милениалите казват, че са склонни да сменят работата през следващата година, ако не получат необходимата им гъвкавост. Това поне дава представа къде стоят служителите в нагласи