Джейми Даймън за волатилността на пазарите: Свиквайте

Джейми Даймън, председател и директор на JPMorgan Chase

12:43 | 1 март 2022
Преводач: Мария Попова

 

Виждаме, че S&P се понижава вече няколко сесии, заради страховете от случващото се по света. Какъв е вашият съвет към големите корпоративни клиенти? Как да се справят те с новото нормално, включващо силна волатилност, независимо дали е предизвикана от развитието в Украйна или другаде?

Те трябва да свикнат с тази волатилност. Първо, пазарната волатилност не е едно и също нещо с икономиката. А икономиката от известно време изглежда доста силна, но разбира се има фактори, които разстройват перфектната подредба. Пазарната волатилност не засяга икономиката и повечето хора не ги е грижа за нея. Така че, неизбежно ще има значителна волатилност на пазарите, предизвикана било от липсата на съгласие между партиите, било от завоя от улеснения към затягане, от повишаването на лихвите – това са сложни неща, а пазарите бяха доста високи. Но според мен това е нормалното състояние на нещата. Ако искам да съм полезен на клиентите си всеки ден, ще разглеждам волатилността като прогноза за времето. Така става.

Но хората се тревожат от волатилността, защото не могат да взимат ясни решения за бъдещето.

Малцина са тези, които го правят. Вашата увереност не зависи от пазарната волатилност. Тя зависи от върховенството на закона, от това дали ще има икономически ръст и други неща. Може да се реагира на волатилността, ако започне да се отразява на икономиката, да се отразява на капиталовите инвестиции, на доверието на потребителите. Тогава федералната банка ще забави действията си, но те не искат да го правят. Според мен, щом изградите дългосрочен бизнес, ще има и трудни периоди. Всички ги преживяваме.