Кого възнаграждава пазарът

Сара Кетърър, директор на Causeway Capital, Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab

13:30 | 25 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво става на пазарите? Дали това се дължи на очакваните промени на лихвите, дали е заради приходите или нещо друго?

Може да има известна връзка с приходите само що се отнася до компаниите, които не са надминали прогнозите си и са били засегнати малко повече. Но тук има и по-общи проблеми.

Това е комбинацията от факта, че Фед премина от много разхлабена към по-строга парична политика. Дали ще започнат с повишаване на лихвите, което ще завърши с оттегляне на стимулите, а след това с потенциално преминаване към количествени улеснения – това ни тревожи по отношение на проблема с инфлацията, който от своя страна оказва натиск върху растежа.

Мисля, че има преоценка и със сигурност разпродажба на понижаващи стойността си сегменти с по-висока спецификация и по-ниско качество на пазара.

Сара, какво бихте казали Вие като инвеститор? Какво виждате като реални рискове на пазара в момента?

Пазарът със сигурност възнаграждава определени области като енергетиката и финанси, банки, застрахователни акции. Но индексите на стойността се представят по-добре от тези на ръста и то с голям марж. И това е само три седмици след началото на годината. Но ако говорим за това, което Лиз Ан отбеляза, определено има проблем, свързан с акциите с изключително висока оценка, но не всички акции с много ниска оценка се справят добре.

Изглежда, че пазарът възнаграждава тези, които са свързани с ръста на суровините и че финансовите компании може би са най-оценявани и се покачват. Някои от финансовите компании изглежда, че срещат сериозни насрещни ветрове. В областта, в която може да има най-голям ръст, пазарът започва да разпознава победителите и губещите, като наближава излизането от пандемията и най-силно засегнатите от Ковид.

Има цяла гама от тези акции, които са се представяли по-добре досега и би трябвало да продължат така в хода на годината.