Никой не иска сега да бъде Майкъл Хезълтайн

Камила Кавендиш, бивш ръководител на политиченски отдел в Даунинг стрийт

19:14 | 21 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Приемлива ли е тази ситуация? Изглежда, че на всеки два дни има нов Партигейт и все още очакваме онзи доклад на г-жа Грей?

Никога не можем да подценяваме Борис Джонсън, но смятам, че ситуацията е неприемлива, Франсин. Той си спечели известна милост вчера, защото се представи доста добре в камарата на общините. А много от неговите депутати бяха доста разтърсени от факта, че един от най-новите им членове отиде при лейбъристите. Странното е, че дори и когато депутатите правят ходове срещу премиера те не го правят така, че да демонстрират нелоялност. Затова мисля, че сега ще чакаме до следващата седмица.

Но самият Борис Джонсън се опита да отложи това до излизането на доклада на Сю Грей и смятам, че много депутати ще го изчакат. Но наистина е трудно да се види как ще оцелее още след това, защото дори и тя да не установи никакво криминално деяние, тогава ще стане невъзможно за депутатите да не вземат пряко отношение по въпроса, който опасявам се е, че изглежда има едно правило за нас, а друго за тях. Всички бяхме в локдаун, не се срещахме с роднините си. Кралицата седеше сама на погребението на съпруга си, докато премиерът...Знам че каза, че не би направил това, ако е знаел че е отивал на парти, но се опасявам че това се забива директно в сърцето на проблема на тази страна с честността.

Камила, поне за мен невероятното е, че досега има почти пълна лоялност от кабинета. Защо?

В такива ситуации винаги става така, че никой от онези, които искат да го наследят няма да излязат срещу него. Консервативната партия обаче все още е спохождана от спомена за онова, което стана с Маргарет Тачър. Те се отърваха от нея, след като тя спелечи избори. Майкъл Хезълтайн, който смяташе, че е точният човек да бъде нейн наследник излезе срещу нея и разбира се партията се сплоти около него. Никой не иска сега да бъде Майкъл Хезълтайн и всички ще чакат.

Истинската опасност за партията обаче е, че колкото по-дълго чакат, толкова по токсичен става брандът, защото истината е, че е очевидно, че това са били партита. Очевидно е, че премиерът е знаел за партитата. Доста вероятно е той да е дал разрешението за тях, тъй като имейлът с поканата за тях е изпратен от неговия личен секретар.

Неговата последна защита е: „Никой не ми каза, че аз отговарям.“ Не това искаме от човека, който управлява страната. И в двата случая това парти изглежда като излагане и депутатите, които отлагат вземането на отношение ще бъдат опетнени от това.

Камила, на какво се дължи това? Защото една фракция от партията все още иска да гарантира, че Брекзит е завършен или защото поради това как се справяме с ковид?

Смятам че хората считат, че Брекзит до голяма степен е завършен. Въпреки че все оше предстоят преговори, но Брекзит е необратим.

Сега въпросът за консервативната партия е дали някой друг освен Джонсън може да задържи изборната коалиция, която е създал.

През 2019 г той получи гласовете предимно на бялата работническа класа от северна Англия, които преди гласуваха за лейбъристите. Получи мнозинството от депутатските места на тази основа.  Те са доста притеснени кой друг от наследниците му може да запази тази коалиция и да спечели следващите избори.