Търсенето на петрол може да достигне исторически връх тази година

Хавиер Блас, Bloomberg Opinion

15:30 | 20 януари 2022
Обновен: 15:30 | 20 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Хавиер, току-що погледнах търсенето на петрол за 20 години назад - красива възходяща графика на петролния просперитет. Почти се връщаме към него. Извън тази пандемия приемате ли, че търсенето на петрол се връща към предишната тенденция?

Да, Том, почти се е върнало към предишната тенденция. През зимата имахме около 100 млн. долара на ден и очакванията са, че това ще продължи. Погледнете какво ви казва фючърсният пазар – търсенето ще продължи да се увеличава през пролетта и лятото на 2022 г. Може би заради лятото на 2021 г., което делта ни отне, може да има много шофиране и летене и следователно потреблението на петрол потенциално ще достигне исторически връх през лятото или през по-късната част на годината.

Хавиер, ние с Вас сме отвикнали от отличната работа на Адам Севински от Deutsche Bank. Всички взеха екселската таблица дело на Deutsche Bank и се опитаха да я запомнят. Искам сега да разиграете включването на Русия. Веднъж Адам ми каза, че е адски трудно да се разбере какво ще направи Русия. Имате някаква яснота за това какво ще направи Русия по отношение на доставките и на търсенето?

Не съвсем като това, което Адам казва за добрите стари дни, но безспорно Русия се бори да увеличи производството. Ще успее ли тя да увеличи производството от сегашните нива? Потенциално да. Но ще са необходими усилия. Те ще изискват повече сондажи и повече време. Така че аз отхвърлям идеята, че Русия може лесно да увеличи добива спрямо сегашните нива, и следователно трябва да приемем, че Русия го увеличава много бавно.

И тогава остават Саудитска Арабия, Ирак и Обединените арабски емирства като единствените членове на групата ОПЕК+, които имат достатъчен капацитет, така че ако има нужда днес от по-голямо производство, те могат да го осигурят в много кратък срок.

Сигурно затова има такава реакция на атака на хутите в ОАЕ, защото е важен производител в момент на свито предлагане. Каква е дългосрочната прогноза за реакцията на пазарите? Дали цените ще останат където са сега? Или пазарът е толкова затегнат, че всяко смущение ще ги повиши още повече?

Пазарът е двойнствен. Очевидно имаме смущения и се очакват по-високи цени. Видяхме го през декември, когато имаше сравнително малки проблеми с предлагането в Еквадор, но те бяха достатъчни, за да пратят цените нагоре. И това продължава и днес.

Но освен това и омикрон напредва. Неясно е и какво ще стане в Китай. Не знаем още. Няма да получим голяма яснота от Китай преди края на Олимпиадата и китайската нова година.

Така че имаме известен  дисбаланс.

Но да, физическият пазар е доста затегнат. И да не забравяме, че финансовите пазари също ще изиграят ролята си.

Над 90 долара за барел, 90-100-110 долара чак до 150 долара. Ако стигнем тези нива на кол опции, тогава ще видим те да тласкат пазара много нагоре.