Байдън: Правилно е Фед да прекалибрирана подкрепата за икономиката

Джо Байдън, президент на САЩ

13:59 | 20 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Ковид-19 създаде множество икономически усложнения, включително бързо нарастване на цените в цялата световна икономика. Хората го усещат на бензиностанциите, в хранителните магазини и на други места.

И така, ето какво ще направим. Изключително важната работа по гарантирането на това, че високите цени няма да останат за постоянно е трябва да се свърши от Федералния резерв, който разполага с две правомощия – пълна заетост и стабилни цени. Федералният резерв осигури извънредна подкрепа по време на кризата от предходната година и половина. Предвид силата на нашата икономика и темповете на скорошното нарастване на цените, то е правилно, както и председателят на Фед Пауъл подсказа, да бъде прекалибрирана подкрепата, която е необходима в момента.

Аз уважавам независимостта на Фед и съм номинирал пет изключителни личности, които да служат във федералния съвет на управителите. Това са мъже и жени с различни идеологически разбирания. Те са високо квалифицирани, исторически различни и спечелиха похвалите и на двете партии. Призовавам Конгреса на Съединените щати да ги утвърди без излишно забавяне.