Microsoft купува Activision Blizzard за $69 млрд

Алекс Уеб, Bloomberg

16:20 | 19 януари 2022
Обновен: 17:37 | 19 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Microsoft се договори за купуването на гейминг компанията Activision Blizzard за 69 милиарда долара. Това е не просто най-голямата сделка сключвана от Microsoft, а най-голямата сделка в която и да е сфера след като фармацевтичната AbbVie купи Allergan през 2019.

Сумата изглежда огромна и е точно така, но нека дадем малко контекст. Миналата година акциите на Activision Blizzard се понижиха с 40% от пика си. През същия период от време, акциите на Microsoft са поскъпнали значително, което означава, че сключването на подобна сделка е донякъде евтино за Microsoft не само защото има понижение за Activision Blizzard, но и защото Microsoft е във възход.

Има и рискове. Activision Blizzard е в центъра на няколко обвинения за непристойно поведение и явно има редица проблеми с културата на компанията, които трябва да се решат. По тях вече се работи, а от Microsoft заявиха, че възнамеряват да се включат в решаването им.

Струва си и да погледнем към баланса на Microsoft – те разполагат с много пари, с които да си играят. Пари в брой – 130 милиарда нето без дълговете от около 50 милиарда. Очаква се свободните парични потоци да възлязат на 65 милиарда долара за тази година. С други думи, те могат да финансират сделката от баланса си без да натрупват дълг или да продават акции.

Залогът не е само на гейминга – Microsoft вече произвежда конзолата Xbox. Залага се на метавселената, защото ако купуваш компания, която създава виртуални светове и има ангажирани потребители, това ще ви даде значително предимство.