BoJ смекчи тона

Енда Къран, Bloomberg

13:30 | 18 януари 2022
Обновен: 18:53 | 18 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Изглежда като ход в полза на стабилността. Тази година растежът ще е по-ускорен от очакваното, но миналата година не е бил достатъчен  и няма да бъде такъв и следващата година. Как тогава можем да кажем, че те фундаментално повишават прогнозите си за японската икономика?

Картината е нееднозначна. Те със сигурност смекчиха тона относно прогнозата за инфлацията за първи път от 2014 насам като казаха, че ценовият риск е балансиран, а инфлационният натиск е с тенденция за спад. Това вероятно отразява нередностите в бизнеса, а също и по-слабата йена, която е най-слабо представящата се от основните валути, с която Япония внася инфлация.

Но като оставим това настрани, нямаше намек за агресивни послания в инфлационните прогнози. Има лека промяна, но не и драстични ходове.

Относно растежа, те предупредиха за някои рискове за печалбите в икономиката. Предвид днешната новина от Токио за евентуално затягане на мерките за ограничаване на вируса, може да се каже, че общият извод от изявлението на BOJ е доста нееднозначно.

Възникват и въпроси за траекторията на политиката, защото Курода неведнъж е казвал, че няма да се повлияе от политиката на другите централни банки. Дали той ще отстоява тази позиция?

Така е, очаквам той да овладее очакванията по време на пресконференцията днес, защото водещите заглавия са, че те са смекчили инфлационната прогноза и само леко я повишиха. Смекчиха и тона относно инфлацията за първи път от няколко години като казаха, че рисковете са балансирани.

Същевременно, не смятам, че управителят Курода би искал да отправи агресивен сигнал към света. Той не би искал да види една бързо поскъпваща йена. Да удържа поскъпването на йената е една от определящите политики на централната банка през последните години.

Вероятно ще се обърне внимание на основната инфлация, която е около 0,5% за ноември, на временните фактори като телефонните такси, които изкривяват пазара и разбира се, продължаващата заплаха от омикрон за растежа на икономиката.