Ширай очаква ръст на инфлацията в Япония през април

Саюри Ширай, бивш член на борда на BoJ

13:30 | 17 януари 2022
Обновен: 13:58 | 17 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Вероятно трябва да ви попитам, въпреки че вървим към целта от 2% инфлация, която още не е постигната, колко ще продължи?

Смятам, че високата инфлация от около 2% ще се задържи няколко месеца. Но от второто полугодие ще започне да спре да се ускорява.

Причината инфлацията да се повиши през април е поради отпадането на ценовия натиск надолу при мобилните такси, което бе подготвено от бившия премиер Суга.

Това вече намали японската инфлация на 1,5% преди година.

Само отстраняването на този фактор доведе до 0,6% в момента, но годишно е 2% и това се дължи на намаляването на мобилните такси.

Така че ситуацията се е влошила от април, но цените на суровините растат от края на миналата година. За второто полугодие очаквам намаляване на ускоряването на инфлацията.

В същото време доходността по японските държавни облигации продължава да расте, говорим за доходността по 5-годишните, която стигна 6-годишен връх. Да не говорим, че доходността по 10-годишните става леко неудобна – далеч от целта на централната банка. Ще чуем ли нещо от гуверньора Курода, да очакваме ли да направи нещо по въпроса?

BoJ контролира кривата на доходността и си е поставила за цел около 0% доходност по 10-годишните държавни облигации. Диапазонът позволява да расте до 0,5%.

Ние сме в рамката.

Това силно е повлияно от развитието на ситуацията с доходността по американските държавни облигации. Но BoJ може да ускори покупките на държавни облигации с 1г. след като вече ги намали. Така че ситуацията е под контрол.

Смятам, че по-интересното е, че монетарната база на BoJ започва да намалява тази година. Това вероятно не е в духа на насоките на централната банка на Япония, която гласи, че монетарната база ще продължи да расте докато инфлацията мине устойчиво 2%.