Vitol очаква нов ръст на петрола

Пол Уолъс, Bloomberg

13:55 | 17 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Защо от Vitol са оптимистично настроени?

Те  просто се присъединиха към дългия списък от компании оптимисти за цените на петрола. Има силен консенсус, а Vitol са част от него, който гласи, че омикрон няма да има толкова голямо въздействие върху търсенето на петрол. Същевременно, някои от най големите световни производители на петрол, включително и много членове на ОПЕК+ изпитват затруднения в увеличаването на добивите. Счита се, че особено с навлизането в период, когато търсенето би трябвало да нараства значително, ще има проблеми с предлагането.

Относно проблемите с предлагането, чухме за загубите на EDF. В европейския контекст, континентът страда от тежките ограничения на Русия по отношение на доставките. Но има и прекъсвания в производството – EDF намалява мощностите на газовите и петролните си централи заради стачка. Това е още един пласт от картината – ограничаване на мощностите, прекъсвания, ограничения в предлагането. Като говорим за търсене бих искал да се спрем на Европа във връзка с разрушаването на търсенето или къде сме в цените на газа в Европа. Защото ние сме на ръба с Украйна, Русия и ситуацията със Северен поток. Кой е най-големия и най-значимия елемент на газовия пазар в Европа?

Както казахте, за Европа енергийният проблем е основно в газа, но той се отразява и на петрола. Vitol, а и все повече хора казват, че цените на газа са толкова нараснали, че сми стигнали до момента, когато се наблюдава разрушаване на търсенето. От Vitol посочват орязването на потреблението на газ от индустрията в Европа. Петролният пазар все още не е достигнал тази точка, все още не се обмисля голямо намаляване на потреблението на петрол, но това е като урок за петрола. Въпросът е в кой момент петролът ще стигне до такъв етап -  дали при 90 долара за барел или повече ще видим разрушаване на търсенето.