Анти-Covid Хапчето на Pfizer се приема до 5 дни след поява на симптоми

Д-р Аша Ша, директор инфекциозни болести Stamford Health

17:30 | 23 декември 2021
Обновен: 20:18 | 23 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Разбирам че лекарството се приема, след като вече сте се заразили с Ковид. Трябва да стане сравнително бързо. Доколко има значение това?

Да. Това е голяма новина и за първи път всъщност има възможност за перорална терапия за лица, които имат положителен тест за Ковид.

Препоръката е да се приема в рамките на пет дни от началото на симптомите.

В клиничните изпитвания е доказано, че намалява риска от хоспитализация и тежко заболяване с почти 90%.

Традиционно използваме терапия с моноклонални антитела за този тип пациенти, която включва прием на пациенти за интравенозни вливания, което е свързано с предизвикателства. Така че това е първият път, когато пациентите могат да приемат нещо у дома си.

Още веднъж, това се приема след като сте се заразили с вируса. Целта, предполагам, е да се избегне заразяването, като сте ваксинирани и напълно реваксинирани. Израел вече заяви, че може би трябва да се направи четвърта реваксинация и разрешава четвърта доза.  Има ли смисъл в това? Има ли смисъл Съединените щати поне да обмислят тази възможност?

По мое мнение все още смятам, че натискът трябва да бъде за ваксиниране на неваксинираните. И това не е само в САЩ, но и от глобална гледна точка.

Ако можем да натиснем по-усилено да осигурим ваксини за развиващите се страни и да насърчим повече ваксинации, това ще намали шансовете да възникнат повече варианти.

Защото именно това става, както видяхме с омикрон. Възникна в Южна Африка, където има ниски нива на ваксинация и това ще продължава, освен ако повече хора по света не се ваксинират с първичната серия ваксини.

Омикрон е сравнително нов вариант, поне е открит наскоро и не е известно много за него. Колко знаем за него, да попитам съвсем конкретно? Изглежда, че е невероятно заразен. Разпространява се с много бързи темпове. Удвоява се може би на всеки два дни. В същото време дали е по-малко тежък вид?

Това, което знаем досега е, че изглежда причинява по-леко заболяване, но това е предимно при лица, които са напълно ваксинирани с три дози. Това е ключов момент. Лица, които не са ваксинирани, особено тези с висок риск за тежко заболяване поради възраст или имунокомпрометирани или съпътстващи заболявания, продължават да са изложени на риск от тежко заболяване от всеки вариант на Covid-19.

Макар това да е обещаваща новина за онова, което научаваме, по-голямата част от тази информация идва от лица, които са напълно ваксинирани и се заразяват с омикрон.