Нови правила на SEC за разкриване на рисковете за инвеститорите

Лора Райт, Bloomberg

14:00 | 21 декември 2021
Обновен: 18:14 | 21 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Комисията по борсите затваря търговията с акции на китайски компании в САЩ, за да разкрият повече за евентуалните рискове, на които излагат инвеститорите. Според новите правила на регулатора, китайските компании с ADR ще трябва да направят по-конкретни и значителни разкрития, за да отговорят на американския закон за ценните книжа. SEC заявиха също, че SPAC трябва да разкрият дали спонсорите им или мнозинството от директорите им са базирани в Китай и дали целта на придобиването им не е в Китай.

Новоизбраният ляв президент на Чили, Габриел Борич заяви, че правителството му ще продължи да поддържа фискална дисциплина, когато поеме поста си през март. Той каза и, че ще има приемственост в международните връзки и политики по пандемията на страната. Борич иска да успокои инвеститорите след като активите се сринаха след изборната му победа, а песото достигна рекордно дъно. Основният борсов индекс се понижи с над 6% в понеделник.

Държавите от Г7 изразиха загриженост от изборите за парламент в Хонконг. В съвместна декларация, министрите от Г7 критикуваха изборните промени въведени от централното китайско правителство през миналата година като казаха, че те са подкопали демократичните устои на града и са изложили на риск автономията му. Хонконг отбеляза най-ниската избирателна активност, когато в неделя едва 30% от регистрираните гласоподаватели пуснаха бюлетините си.