Daimler Truck: Индустрията е консолидирана

Мартин Даум, директор на Daimler Truck

14:06 | 10 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Много предизвикателства, но и много възможности за Daimler Truck. Поздравления за излизането ви на борсата. Какви са най-големите предизвикателства за вас в следващите 2г?

Днес е голям ден. Компанията излезе много успешно и записва първия си ден на търговия. Това прилича на финала на маратон.

От друга страна все още продължава състезанието на годишното приключване и старта на 2022г., за която имаме чудовищно търсене на пазарите. Но трябва и да компенсираме недостига в снабдяването. И след това е трансформацията към нулеви емисии в следващите 10-15г.

Очаквате ли консолидация в индустрията при мащабната трансформация около камионите на горивни клетки и на батерии?

Индустрията е вече доста консолидирана. Практически има четири глобални групи – сред които Volvo и Daimler, която е най-голямата. Уверен съм, че тези конкуренти ще напредват както при конвенционалните камиони и при тези на батерии и горивни клетки.

Кога очаквате първия автономен камион на Daimler да излезе на пътя?

Добър въпрос. Стойте и гледайте. Очаква се някъде в средата на това десетилетие. Тези камиони са вече по пътищата. Голямото събитие ще бъде когато излязат на пътя без да има инженер, който е в кабината и следи нещата.

Но да, вече са на пътя, пропътуваха доста мили в южните щати на Америка.