Какъв е потенциалът на бизнеса с карбон?

Александър Попов, съосновател на Карбон Тъч, Бизнес среща, 16.01.2020

21:02 | 16 януари 2020
Александър Попов, съосновател на Карбон Тъч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Попов, съосновател на Карбон Тъч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Карбонът е материалът с широк потенциал, в чието приложение влиза висока добавена стойност и естетика. Теглото и здравината са неговите основни предимства. Това мнение изрази Александър Попов, съосновател на Карбон Тъч, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Започнах трудовата си дейност в семейния бизнес, ориентиран към тунинг на автомобили. Там се сблъсках с карбона. През 2002-2003 г. за първи път се докоснах до него, видях потенциала му и реализирах първи стъпки в България за производство на такива детайли".

Гостът обясни свойствата и предназначението на карбона, пояснявайки, че в суров вид той е материал като плат, изграден от въглеродни влакна, които след това се тъкат. "Във всяко едно от влакната има около 3 хил. фини нишки, които са около стотина пъти по-тънки от човешки косъм. След това този плат се ламинира с епоксидни смоли и всъщност комбинацията от смолата и въглеродните влакна дава здрав и лек материал", допълни Попов.

"Основният му недостатък е, че се изработва ръчно и няма автоматизиран процес за производство. Човешкият фактор играе сериозна роля и това е предизвикателството. По отношение на цената - преди 10 години материалът беше скъп, но тъй като навлиза в различни сфери, се увеличи и производството, стойността в момента не е възпираща и карбонът е конкурентен на други материали".

Лайфстайл аксесоари, мебели - това са едни от приложенията на карбона, стана ясно от разговора. "Работим в посока изработка на чисто декоративни детайли, които да дадат завършен вид на дадено изделие. Основните клиенти са от казино индустрията, както и от бижутерийната", изтъкна съоснователят на "Карбон Тъч".

"Използваме всички познати технологии - мокро ламиниране, вакуумна инфузия, вакуумно формоване", разкри още Попов по отношение на технологиите за направа на изделия от материала